«Εμείς αυτή τη στιγμή δεν λέμε να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα των F-35, τούς λέμε «επιστρέψτε τα χρήματα μας», διότι εμείς πια κατασκευάζουμε το δικό μας εθνικό μαχητικό» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Haber Turk.

 

«Οι ΗΠΑ έβαλαν σε εφαρμογή τις κυρώσεις CAATSA λόγω των S-400»

«Από το πρόγραμμα των F-35 δεν βγήκαμε μόνοι μας. Οι ΗΠΑ έβαλαν σε εφαρμογή τις κυρώσεις CAATSA λόγω των S-400. Kαι για το θέμα των S-400 οι ΗΠΑ μάς εἰπαν «δώστε σε μας τον έλεγχο του συστήματος το έχουμε εμείς… Να τους εξετάσουμε».

Μας πρότειναν να τους δώσουμε αλλού. Μας πρότειναν πράγματα που αφορούν τη κυριαρχία μας. Δεν τα δεχτήκαμε» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Μάς πρότειναν να στείλουμε τους S-400 στην Ουκρανία. Δεν το δεχθήκαμε. Τους είπαμε πως τους πήραμε για μας» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Το αεροσκάφος – μακέτα

 

Αν και η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από την παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, ένα επίτευγμα για το οποίο μόλις τρεις χώρες μπορούν να καυχώνται, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Η τεχνογνωσία που αποκτά η Άγκυρα είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της τουρκικής προεδρίας, οι ατέλειες και οι προχειρότητες δεν κρύβονται.

Το μαχητικό TFX ή όπως βαπτίστηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν, ΚΑΑΝ, δηλαδή «βασιλιάς» είναι ο πρωταγωνιστής στις φιέστες του Τούρκου προέδρου. Η αλήθεια όμως είναι, ότι πρόκειται για ένα ημιτελές αεροσκάφος που δύσκολα θα δει επιχειρησιακή δράση. Για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του προεκλογικού σόου, οι κατασκευαστές του, του προσάρμοσαν δύο αμερικανικούς κινητήρες από F-16 και κάποιες βασικές επιφάνειες ελέγχου. Αυτό όμως δεν μετατρέπει ένα αεροπλάνο σε μαχητικό 5ης γενιάς.

Το ΚΑΑΝ στερείται ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης και παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες της Άγκυρας, η τεχνολογία AESA παραμένει άπιαστο όνειρο. Το ίδιο ισχύει και για τους αισθητήρες που θα περίμενε κανείς να έχει ένα σύγχρονο μαχητικό όπως βέβαια και για τον υπολογιστή μάχης, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και επικοινωνίας αλλά και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν τα αεροσκάφη χαμηλής παρατηρησιμότητας (Stealth).

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μόνο «τουρκικό» στοιχείο στο ΚΑΑΝ είναι η άτρακτος του, η οποία θυμίζει έντονα τα αμερικανικά F-22 και F-35. Ακόμα και το καλοσχεδιασμένο σόου της τουρκικής προεδρίας όμως, δεν μπόρεσε να κρύψει το κόκκινο έμβολο που κρατούσε ανοιχτή την καλύπτρα του πιλοτηρίου ως λύση ανάγκης καθώς φαίνεται πως τα ηλεκτρονικά και τα υδραυλικά συστήματα του ΚΑΑΝ δεν λειτουργούν ή – ακόμη χειρότερα – δεν έχουν τοποθετηθεί στο αεροσκάφος

Από NEWSROOM

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WordPress Ειδοποίηση Cookie από το Real Cookie Banner
Verified by MonsterInsights