Οι Ρώσοι δημιουργούν την ψευδαίσθηση της υποχώρησης από τη Χερσώνα για να παρασύρουν τις ουκρανικές δυνάμεις σε οδομαχίες στη βασική νότια πόλη , δήλωσε το Σάββατο η Νατάλια Χουμενιούκ, εκπρόσωπος του στρατού της Ουκρανίας. 

«Τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν σκληρά να πείσουν τους πάντες ότι υποχωρούν, αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε αντικειμενικές αποδείξεις ότι μένουν», δήλωσε ο Humeniuk σε συνέντευξή του σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες που εδρεύουν εκεί, και πολύς στρατιωτικός εξοπλισμός είναι σταθμευμένος εκεί, και οι θέσεις μάχης τους βρίσκονται επίσης εκεί. Οι θέσεις μάχης που τοποθετήθηκαν στην αριστερή όχθη θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των θέσεων μάχης στη δεξιά όχθη». 

Το CNN δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς του Humeniuk.

«Κατανοούμε ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ψευδαίσθηση ότι δεν βρίσκονται εκεί για να παρασύρουν τις ουκρανικές δυνάμεις στους κοντινούς οικισμούς και οι οικισμοί είναι συνήθως εκεί όπου διεξάγονται σκληρές οδομαχίες», είπε.

«Γι’ αυτό ξέρουμε, βλέπουμε και προβλέπουμε τι είδους αφήγηση προσπαθούν να μας τροφοδοτήσουν, και αναλόγως χτίζουμε τη δική μας στρατηγική», σημείωσε ο Humeniuk.  

Σύμφωνα με τον Humeniuk, οι Ρώσοι μεταφέρουν τις επίλεκτες μονάδες και τους αξιωματικούς τους στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, χωρίς να αφήνουν εκείνα που βρίσκονται στη δεξιά όχθη να διαφύγουν ή να εκκενώσουν. «Αφήνουν τις μονάδες στη δεξιά όχθη για να πολεμήσουν μέχρι την τελευταία τους πνοή», είπε. 

Κάποιο ιστορικό: Ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής κατάσταση στο έδαφος στο Kherson αυτή την εβδομάδα.

Ανώτερος αξιωματούχος διορισμένος από τη Μόσχα παρατήρησε την Πέμπτη ότι τα ρωσικά στρατεύματα  «πιθανότατα» θα υποχωρήσουν από θέσεις στη νότια πόλη. Ουκρανοί αξιωματούχοι πρότειναν από την αρχή ότι η δήλωση θα μπορούσε να είναι παγίδα.

Η Ρωσία απομακρύνει πολίτες από την πόλη. Η Μόσχα απεικονίζει την κίνηση ως ζωτικής σημασίας για τη δημόσια ασφάλεια. Το Κίεβο έχει παρομοιάσει τις εκκενώσεις με αναγκαστική μετεγκατάσταση.

Τον περασμένο μήνα, ένας κάτοικος περιέγραψε την κατάσταση στη Χερσώνα ως τεταμένη, με τους ανθρώπους «συναισθηματικά εξαντλημένους», τους δρόμους άδειους από τα μεσάνυχτα και μετά και  Ρώσους στρατιώτες  συχνά φαίνονται με πολιτικά ρούχα.

Από NEWSROOM

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WordPress Ειδοποίηση Cookie από το Real Cookie Banner
Verified by MonsterInsights