Είμαστε προς το τέλος της συγκομιδής ελαιοκάρπου και οι παραγωγοί έχουν ολοκληρώσει το μάζεμα της «κουτσουρεμένης» παραγωγής τους. Ένα ποσοστό 20% έχει μείνει ακόμα στα χωράφια και συλλέγουν τους καρπούς ή κάνουν λοιπές αγροτικές εργασίες καθαρισμού.
Από τις πρώτες ημέρες του 2025 οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο έχουν καταρρεύσει, ενώ οι έμποροι συνεχίζουν τα παιχνίδια στις πλάτες τους, ασκώντας πιέσεις προκειμένου να τις ρίξουν ακόμη περισσότερο.
Από την πλευρά τους, οι περισσότεροι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί τηρούν στάση αναμονής, καθώς οι χαμηλές τιμές που επικρατούν και που μετά βίας ξεπερνούν τα 5 ευρώ, δεν προσφέρονται για πωλήσεις. Έτσι, κρατούν το ελαιόλαδο της νέας εσοδείας στις αποθήκες, αναμένοντας την πολυπόθητη άνοδο της τιμής.
Με φόντο την καταστροφική για πολλούς χρονιά παραγωγούς σχεδιάζεται η υλοποίηση ψηφιακής δήλωσης παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου και ελιάς και θα απευθύνεται στα ελαιοτριβεία, τα τυποποιητήρια και τα συσκευαστήρια της χώρας, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο Γενικός Γραµµατέας του ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος τον Οκτώβριο σε ηµερίδα του ΣΕΒΙΤΕΛ. Να σηµειωθεί πως τα πρόστιµα θα είναι όντως τσουχτερά. Από µόνη της η διακίνηση καρπού µε χειρόγραφο δελτίο θα επιφέρει διοικητικό πρόστιµο 5.000 ευρώ.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ, η φετινή παραγωγή, εξαιτίας την κλιματικών συνθηκών και της ανομβρίας, δεν χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα καλή για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τους παραγωγούς ήδη να έχουν προβεί σε διάφορες μορφές κινητοποιήσεων ζητώντας αποζημιώσεις για την ακαρπία.
Το 2023 η τιμή στο ελαιόλαδο είχε σκαρφαλώσει στα 9,5 ευρώ, τιμή που ικανοποίησε τους παραγωγούς, όχι όμως τους καταναλωτές. Τον Δεκέμβριο του 2024 το φρέσκο λάδι πωλούνταν στα 5,5 με 6 ευρώ/κιλό, ενώ έναν μήνα μετά η τιμή έχει πέσει κι άλλο. Αυτό το διάστημα έχουμε μια σημαντική διόρθωση προς τα κάτω στη τιμή παραγωγού, η οποία φαίνεται ότι δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα παραγωγής.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σήμερα ο παραγωγός δίνει στο ελαιοτριβείο τον καρπό και λαμβάνει 4,60 ευρώ για ένα κιλό ελαιόλαδο, που θα βγει. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω και της ξηρασίας η παραγωγής αφενός είναι πολύ μειωμένη και αφετέρου και η απόδοση καρπός-λάδι είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Ακόμα και 1/10 κινήθηκε αυτή τη σεζόν, με δέκα κιλά λάδι να δίνουν μόλις ένα κιλό λάδι στη Βόρεια Κυνουρία.
Πολλοί παραγωγοί κρατούν το λάδι στις αποθήκες τους και ευελπιστούν να ανέβει η τιμή για να μπορέσουν να διαθέσουν αξιοπρεπώς το λάδι που με τόσο κόπο έβγαλαν αυτή την δύσκολη χρονιά, αλλά αυτό ίσως δεν επιτευχθεί λόγω και των μεγάλων αποδόσεων που έχει η Ισπανία σε λάδι.
Η τιμή πρέπει να ανέβει, γιατί δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε τα έξοδα παραγωγής και τα αυξημένα ποτίσματα και φυσικά ούτε έξοδα συγκομιδής, αφού το μεροκάματο για έναν εργάτη γης στις ελαιοκαλλιέργειες έφτασε και τα 70 ευρώ
Σε περίπτωση που η τιμή ανέβει για το ελαιόλαδο, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 ευρώ αναφέρουν οι ειδικοί.
Το λάδι της περιοχής μας, είναι καλό σε οξύτητες καθώς δεν είχαμε δάκο αναφέρουν οι παραγωγοί, τονίζοντας ότι το ελαιόλαδο της Βόρειας Κυνουρίας, που έχει την μερίδα του λέοντος στην Αρκαδία σε ελαιόδεντρα, θα πωληθεί και θα εξαχθεί.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι παρά τη μειωμένη τιμή στην οποία διατίθεται το ελαιόλαδο, οι καταναλωτές δεν μπορούν να γεμίσουν την λίμπα τους για το λάδι της χρονιάς, αλλά επιλέγουν να αγοράζουν μπουκάλια τους ενός λίτρου από τα σούπερ μάρκετ, αναφέρουν οι επιχειρηματίες της Αρκαδίας που δραστηριοποιούνται στην πώληση λαδιού.