Παρακάτω θα “ξεσκονίσουμε” την μακρά πρωθυπουργική θητεία του Τζάστιν Τριντό, η οποία ήταν γεμάτη στιγμές που θύμιζαν φαρσοκωμωδία και άλλες που θύμιζαν δυστοπικό θρίλερ.
Το 2015, παγκοσμίως όλα τα ΜΜΕ μας πλάσαραν την εικόνα ενός έξυπνου, μορφωμένου και προπαντός έξτρα-κουλΤζάστιν Τριντό. Περιέγραφαν ένα νέο πρότυπο μοντέρνου ηγέτη, ιδανικού για να προωθήσει τις πολιτικές του πεποιθήσεις.
Όμως, πολύ γρήγορα ολη αυτή η υπερέκθεσή του στα φώτα της δημοσιότητας αποκάλυψε ότι ο βάτραχος δύσκολα μεταμορφώνεται σε πρίγκιπα.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει την πρόταση του να αντικατασταθεί η λέξη “mankind” (“ανθρωπότητα”) με το ανύπαρκτη λέξη “peoplekind”. Γιατί σύμφωνα με τον Τριντό η λέξη “mankind” έχει ως συνθετικό το “man”, που σημαίνει άντρας, και αυτό ήταν απαράδεκτο καθώς απέκλειε τις γυναίκες.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει την επίσκεψή του στην Ινδία, όπου, στα όρια του κιτς και της γραφικότητας φορούσε παντού ινδικές παραδοσιακές στολές, προκαλώντας έντονη ενόχληση στους Ινδούς αλλα και στα ΜΜΕ όπου έγραψαν ότι “αυτό δεν ήταν επίσκεψη πρωθυπουργού, ήταν oντισιόν για ταινία του Μπόλιγουντ”.
Επίσης, ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι την ώρα που το Μόντρεαλ καιγόταν από βίαιες διαδηλώσεις, ο κύριος Τριντό προτίμησε να πάει σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ, όπου ξεβιδώθηκε στον χορό και αντάλλαζε …βραχιολάκια με τις υπόλοιπες Swifties.
Ο Τριντό, όμως, δεν ήταν συνεχώς όλο “φρου-φρου και αρώματα”, είχε μια άλλη λιγότερο ροζ και πιο σκοτεινή πλευρά.
Κάποια από τα μέτρα που επέβαλε έμοιαζαν λες και βγήκαν μέσα από το βιβλίο του Όργουελ, το “1984”.
Ηταν πρωτοπόρος σε οποιαδήποτε woke πολιτική και εφάρμοσε την πιο σκληρή λογοκρισία ποινικοποιώντας την λέξη “misgendering” των τρανς ατόμων και την άρνηση χρήσης των νέων αντωνυμιών…δηλαδή στη θέση του he ή she , το …zie και για τα δύο φύλα, στη θέση του his/her το …zir.
Μέσα σε όλα αυτά προσθέστε τα άπειρα σκάνδαλα, την χαλαρή μεταναστευτική πολιτική που αύξησε τον πληθυσμό της χώρας και προκάλεσε στεγαστικό πρόβλημα, την αύξηση της εγκληματικότητας, την άνοδο των δημοσίων δαπανών και τον διπλασιασμό του δημόσιου χρέους.
Ο Tζάστιν Τριντό πήρε μια παραδοσιακά φιλελεύθερη χώρα, όπως ο Καναδάς και τη μετέτρεψε μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα αυταρχικό κράτος, παραβιάζοντας καθε βασική ατομική ελευθερία. Τώρα, εγκαταλείπει ταπεινωμένος την πρωθυπουργία, με τους Καναδούς να τον απεχθάνονται, την δημοτικότητα του μόλις να αγγίζει το 22% και το κόμμα του να του ρίχνει μόνιμη αποβολή χωρίς ελάφρυτικα.