Η κατανόηση του εθισμού μπορεί να είναι δύσκολη για όσους δεν έχουν εμπειρία από πρώτο χέρι στην αντιμετώπιση του.

Αλλά όταν πρόκειται να βοηθήσετε κάποιον με τον οποίο είστε κοντά και που παλεύει με έναν εθισμό, είναι σημαντικό να αναπτύξετε ενσυναίσθηση για την κατάστασή του και να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι περνάει.

Λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι περνάνε τα αγαπημένα μας πρόσωπα;

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τον εθισμό και όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που παλεύει με έναν εθισμό.

Τι προκαλεί τον εθισμό;

Αν θέλετε να μάθετε πώς να κατανοείτε τον εθισμό, θα πρέπει πρώτα να μάθετε για τον εθισμό και τι μπορεί να τον προκαλέσει.

Η λέξη εθισμός προέρχεται από τη λατινική λέξη που σημαίνει «σκλαβωμένος από». Εάν έχετε βιώσει ο ίδιος τον εθισμό, θα καταλάβετε γιατί χρησιμοποιείται αυτή η στροφή της φράσης.

Υπάρχουν τρία στοιχεία στον εθισμό. Πρώτον, υπάρχει η λαχτάρα για το αντικείμενο του εθισμού. Δεύτερον, υπάρχει η απώλεια του ελέγχου στη χρήση του και τρίτον, υπάρχει η αδυναμία διακοπής ακόμη και όταν έχει επιζήμια επίδραση στη ζωή ή την υγεία σας.

Πολλοί άνθρωποι συνδέουν τον εθισμό με το ποτό και τα ναρκωτικά. Ωστόσο, είναι πιθανό να εθιστείτε στον τζόγο, το σεξ, το διαδίκτυο, τα βιντεοπαιχνίδια, το φαγητό, τα ψώνια και πολλά άλλα.

Ο εθισμός επικεντρώνεται γύρω από το τμήμα του εγκεφάλου μας που επεξεργάζεται την απόλαυση. Όταν κάνουμε κάτι ή καταναλώνουμε κάτι που μας αρέσει, ο εγκέφαλός μας παράγει ντοπαμίνη.

Όταν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου πλημμυρίζει με ντοπαμίνη , ο ιππόκαμπος αποθηκεύει τις αναμνήσεις αυτής της γρήγορης αίσθησης ικανοποίησης και η αμυγδαλή δημιουργεί μια εξαρτημένη απόκριση στα ερεθίσματα.

Με την πάροδο του χρόνου και μέσω της επαναλαμβανόμενης χρήσης, θα απαιτείται όλο και περισσότερη ντοπαμίνη για να φτάσει στα ίδια επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται μεγαλύτερο χτύπημα του αντικειμένου του εθισμού.

Η κατανόηση του εθισμού σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι ορμόνες αλληλεπιδρούν με τα διάφορα μέρη του εγκεφάλου είναι η βασική αιτία του προβλήματος.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον με εθισμό;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον με εθισμό. Με τη βοήθειά και την υποστήριξή σας, μπορούν να ξεπεράσουν τον εθισμό τους και μπορεί να γίνει πιο διαχειρίσιμος.

Ακολουθούν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να υποστηρίξετε κάποιον με εθισμό.

Κατανόηση του εθισμού

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για κάποιον με οποιαδήποτε μορφή εθισμού είναι να αφιερώσετε χρόνο για να κατανοήσετε τον εθισμό. Συνειδητοποιήστε ότι δεν έχουν απλώς κακή δύναμη θέλησης ή ανικανότητα να κάνουν καλές επιλογές ζωής.

Ο εθισμός είναι ισχυρός και πονηρός. εάν κάποιος έχει αναπτύξει εθισμό σε κάτι, τότε θα χρειαστεί πολλή σκληρή δουλειά και θέληση για να κόψει αυτόν τον εθισμό.

Μάθετε πώς τους επηρεάζει ο εθισμός τους. Με τον καιρό, οι εξαρτημένοι μαθαίνουν να κρύβουν τον εθισμό τους με ντροπή και μυστικότητα. Βοηθώντας τους να σπάσουν το απόρρητο που σχετίζεται με τον εθισμό, θα μπορέσετε να ξεκινήσετε να ξεδιαλέγετε οτιδήποτε σχετίζεται με αυτόν.

Όσο περισσότερα μπορείτε να μάθετε για τον εθισμό τους, τόσο το καλύτερο. Προσπαθήστε να κάνετε ερωτήσεις με μη επικριτικό τρόπο και να είστε υποστηρικτικοί στις απαντήσεις σας. Καταλάβετε ότι θα είναι δύσκολο για αυτούς να σας μιλήσουν για τον εθισμό τους.

Μιλήστε με τον αγαπημένο σας

Εάν κάποιος με τον οποίο είστε κοντά περνάει μια δύσκολη περίοδο με έναν εθισμό, θα χρειαστεί την υποστήριξή σας. Δεν χρειάζονται την κρίση σας ή τον θυμό σας μαζί τους. Προσπαθήστε να τους δείξετε όσο περισσότερη υποστήριξη μπορείτε.

Αφιερώστε χρόνο για να τους μιλήσετε και να είστε δίπλα τους όταν χρειάζεται να σας μιλήσουν. Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τον εθισμό. Ωστόσο, θα είναι πολύ ωφέλιμο στην ανάκαμψή τους να έχουν την υποστήριξη όσων βρίσκονται κοντά.

Επιλογές έρευνας για θεραπεία και υποστήριξη

Όταν κάποιος βρίσκεται στη δίνη του εθισμού του, μπορεί να μην μπορεί να δει μια διέξοδο για τον εαυτό του. Βοηθήστε τους ερευνώντας τις διάφορες επιλογές υποστήριξης που μπορεί να είναι διαθέσιμες.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές. Μια κλινική αποκατάστασης μπορεί να είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά αυτό θα πρέπει να ακολουθείται με συνεχή υποστήριξη εξωτερικών ασθενών, βοήθεια από θεραπευτή ή συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα δώδεκα βημάτων.

Αποκατάσταση Ναρκωτικών και Αλκοόλ

Ένα πρόγραμμα ενδονοσοκομειακής περίθαλψης για ένα ποτό ή τον εθισμό στα ναρκωτικά θα ξεκινά συνήθως με μια περίοδο αποτοξίνωσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο εθισμένος θα απαλλαγεί από το ναρκωτικό από το σύστημά του. Αυτό θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις άμεσες σωματικές επιθυμίες και αποσύρσεις που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών.

Μόλις τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ εγκαταλείψουν το σύστημά τους για αρκετό χρόνο, θα είναι καιρός να ασχοληθείτε με την αποκατάσταση. Αυτό θα περιλαμβάνει ομαδική θεραπεία, ατομική συμβουλευτική και άλλες δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα.

Η ιδέα της αποκατάστασης είναι ότι θα εντοπίσει τα προβλήματα στη ζωή του εξαρτημένου, τα οποία τον έκαναν να στραφεί στον εθισμό του εξαρχής.

Εγγραφείτε σε ένα Πρόγραμμα Δώδεκα Βημάτων

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του εθισμού είναι να συμμετάσχετε σε ένα πρόγραμμα δώδεκα βημάτων. Υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα για πολλές διαφορετικές μορφές εθισμού. Το πιο διάσημο πρόγραμμα δώδεκα βημάτων είναι οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί.

Η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα δώδεκα βημάτων θα δει τον εξαρτημένο να εξετάζει διάφορους τομείς της ζωής του και να επανεξετάζει πώς ο εθισμός του τον έκανε να συμπεριφέρεται. Για πολλούς, υπάρχει ένα έντονο θρησκευτικό στοιχείο σε αυτή τη μορφή, αν και δεν χρειάζεται να είστε θρησκευόμενοι για να ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι.

Βοηθώντας έναν εθισμένο

Εάν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε έναν εξαρτημένο να αντιμετωπίσει τον εθισμό του, αφιερώστε λίγο χρόνο για να μάθετε και να κατανοήσετε τον εθισμό. Μόλις μάθετε πώς τους επηρεάζει ο εθισμός τους, βοηθήστε τους περαιτέρω προτείνοντας προγράμματα αποθεραπείας και όντας κάποιος με τον οποίο μπορούν να μιλήσουν.

Από NEWSROOM

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WordPress Ειδοποίηση Cookie από το Real Cookie Banner
Verified by MonsterInsights