Ο καρκίνος είναι μια λέξη που πολλοί από εμάς φοβόμαστε. Ακούγοντας ότι εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έχετε αναπτύξει καρκίνο του δέρματος μπορεί να κάνει το μυαλό σας να βγάλει βιαστικά συμπεράσματα από σοκ και ανησυχία.

Αλλά ποιοι τύποι καρκίνου του δέρματος είναι επικίνδυνοι και πώς μπορείτε να αποτρέψετε τον εαυτό σας από καρκίνο του δέρματος;

Υπάρχουν μερικοί τύποι καρκίνου του δέρματος που ποικίλλουν σε σοβαρότητα και μπορούν να προληφθούν με διαφορετικές θεραπείες. 

Τι είναι ο καρκίνος του δέρματος;

Ο καρκίνος του δέρματος είναι αυτό που συμβαίνει όταν τα κύτταρα που αποτελούν το δέρμα σας αρχίζουν να μεταλλάσσονται σε καρκινικά κύτταρα που διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου που εμφανίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι σήμερα. 

Ενώ ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται συνήθως σε δέρμα που εκτίθεται στο ηλιακό φως, μπορεί επίσης να σχηματιστεί στα κατώτερα στρώματα του δέρματος και να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί. 

Τύποι καρκίνου του δέρματος και επιλογές θεραπείας

Ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καρκίνου του δέρματος, υπάρχουν τέσσερις συνήθεις τύποι που θα συζητηθούν. Ακολουθούν τα σημεία, τα συμπτώματα και οι θεραπείες για κάθε τύπο κοινού καρκίνου του δέρματος.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ένας από τους πιο συχνούς και λιγότερο ανησυχητικούς τύπους καρκίνου του δέρματος. Συχνά αναπτύσσεται σε περιοχές του δέρματος που είναι πιο εκτεθειμένες στο ηλιακό φως, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του τριχωτού της κεφαλής, του προσώπου και του λαιμού.

Εμφανίζεται ως ένα ήπια διαφανές εξόγκωμα στο δέρμα, αν και μπορεί να πάρει και άλλες μορφές. Μερικά σημάδια αυτού του τύπου καρκίνου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μαργαριταρένια λευκά εξογκώματα στο δέρμα ή ένα εξόγκωμα δέρματος με ημιδιαφανές εξωτερικό. Αυτά έχουν συχνά ορατά αιμοφόρα αγγεία από κάτω και έχουν την τάση να ρήξουν ή να αιμορραγούν
 • Καφέ, μαύρες ή μπλε βλάβες με υπερυψωμένο, ημιδιαφανές περίγραμμα
 • Φολιδωτά κοκκινωπά μπαλώματα στην πλάτη ή στο στήθος
 • Κηρώδεις λευκές βλάβες χωρίς ορατό περίγραμμα

Ενώ το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα συνήθως δεν είναι επικίνδυνο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε ξαφνικές αλλαγές σε ένα υπάρχον εξόγκωμα ή εάν ένα εξόγκωμα που είχε αφαιρεθεί προηγουμένως έχει επανεμφανιστεί. 

Εάν ανακαλύψετε ένα εξόγκωμα στο δέρμα σας, μην ανησυχείτε – το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί συνήθως να αφαιρεθεί με μια απλή βιοψία δέρματος ή με την αφαίρεση του μικρού κομματιού του καρκινικού δέρματος. Οι περιπτώσεις βασικοκυτταρικού καρκινώματος που εξαπλώνεται ή εξελίσσεται σε άλλους τύπους καρκίνου είναι σπάνιες, αλλά θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με αυτό για να είστε ασφαλείς.

Ο Δρ Johnny Gurgen ειδικεύεται στην αφαίρεση των καρκίνων του δέρματος και μπορεί να σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας είναι και πάλι υγιές. 

Μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι ένας πολύ πιο σοβαρός τύπος καρκίνου του δέρματος που μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα, αν και εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές του δέρματος που εκτίθενται στο ηλιακό φως. Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν μελάνωμα είναι γυναίκες κάτω των 40 ετών, αν και ο καθένας μπορεί να το προσβάλει. 

Τα μελανώματα συχνά ξεκινούν ως αλλαγές σε υπάρχοντες σπίλους, όπως αυξήσεις ή σκουρόχρωμο δέρμα. Ωστόσο, μπορούν επίσης να εμφανιστούν ξαφνικά σε κατά τα άλλα κανονικό δέρμα.

Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μάθετε εάν ο σπίλος σας είναι φυσιολογικός και υγιής . Ελέγξτε για να δείτε αν:

 1. Έχει ακανόνιστο περίγραμμα ή σχήμα
 2. Έχει αλλάξει αισθητά το χρώμα
 3. Έχει μεγαλώσει περισσότερο από 6 χιλιοστά σε διάμετρο
 4. Έχει αλλάξει είτε σε όψη, μέγεθος ή αίσθηση, όπως εάν έχει αυξηθεί με φαγούρα ή πόνο με την πάροδο του χρόνου

Εάν ισχύει κάποια από τις παραπάνω περιστάσεις, τότε θα πρέπει να πάτε να το ελέγξει ένας γιατρός, καθώς μπορεί να είναι μελάνωμα. Είναι κρίσιμο να πιάσετε αυτό το είδος νωρίς για να μην πάει ανεξέλεγκτο.

Μη μελανωματικός καρκίνος του δέρματος

Ο μη μελανωματικός καρκίνος του δέρματος είναι ένας ευρύς όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάθε καρκίνο που δεν είναι μελάνωμα. Αυτό περιλαμβάνει κάθε πιο σπάνιο τύπο καρκίνου του δέρματος και ως εκ τούτου έχει μια ποικιλία επιλογών θεραπείας ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου που εμπλέκεται.

Αυτοί οι τύποι καρκίνου θα πρέπει συχνά να αφαιρεθούν μέσω χειρουργικής επέμβασης. εάν έχετε παρατηρήσει οποιεσδήποτε περίεργες αλλαγές στο δέρμα σας που δεν μπορείτε να εξηγήσετε, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος σήμερα.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος

Αν και δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Αυτό συμβαίνει επειδή τείνει να σχηματίζεται σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος. 

Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι επίσης επιρρεπής σε εξάπλωση κατά μήκος του δέρματος και μέσω άλλων μερών του σώματος. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε νέα, επώδυνη κόκκινη πληγή στο δέρμα σας ή στο εσωτερικό του στόματός σας που δεν υποχωρεί από μόνη της, θα πρέπει να μιλήσετε αμέσως με το γιατρό σας.

Πώς να αποτρέψετε τον καρκίνο του δέρματος

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προστατευθείτε από τον καρκίνο του δέρματος. Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής και προστατευτικά μέτρα μπορούν να σας βοηθήσουν να σας κρατήσουν ασφαλείς από τον καρκίνο του δέρματος, όπως:

 • Κρατήστε μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, τα κρεβάτια σολάριουμ και άλλες μορφές υπεριώδους φωτός
 • Φοράτε αντηλιακό όλο το χρόνο όταν είστε έξω
 • Φοράτε προστατευτικό ρουχισμό για την αποφυγή βλάβης από τον ήλιο
 • Εξετάζοντας συχνά το δέρμα σας για αλλαγές ή παραλλαγές σε σπίλους ή εξογκώματα

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις συμβουλές και ελέγχοντας τον εαυτό σας τακτικά, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. 

Κρατήστε το δέρμα σας υγιές

Τώρα που γνωρίζετε τους διαφορετικούς τύπους καρκίνου του δέρματος και πώς να τους αποτρέψετε, είστε έτοιμοι να αρχίσετε να ζείτε τη νέα σας υγιή ζωή με τις κατάλληλες προφυλάξεις. Διατηρήστε τον εαυτό σας υγιή, χαρούμενο και απαλλαγμένο από καρκίνο και θυμηθείτε να ελέγχετε συχνά το δέρμα σας για πιθανές αλλαγές. 

Τι έχετε μάθει για τον καρκίνο του δέρματος; Είχατε εμπειρίες με κάποιον από τους παραπάνω καρκίνους του δέρματος που θα θέλατε να μοιραστείτε;

Θα θέλαμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας! Φροντίστε να αφήσετε ένα σχόλιο με την ιστορία σας παρακάτω και οποιεσδήποτε συμβουλές έχετε για την προστασία σας από τον καρκίνο του δέρματος.

Από NEWSROOM

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WordPress Ειδοποίηση Cookie από το Real Cookie Banner
Verified by MonsterInsights