Σύμφωνα με έρευνες, μεταξύ 22% και 50% των ανθρώπων παγκοσμίως πάσχουν από δυσοσμία του στόματος. Η κακή αναπνοή είναι μια δυσάρεστη ταλαιπωρία που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση και τις σχέσεις μας.

Τα κακά νέα είναι ότι η επίμονη κακοσμία μπορεί να είναι σημάδι πιο σοβαρών προβλημάτων. Τα καλά νέα είναι ότι είναι σχεδόν πάντα θεραπεύσιμο. 

Αν αναρωτιέστε τι προκαλεί την κακοσμία του στόματος και πώς να απαλλαγείτε από την κακοσμία μια για πάντα, συνεχίστε να διαβάζετε

Τι μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή;

Η προσωρινή δυσοσμία του στόματος μπορεί να προέρχεται από την κατανάλωση τροφών όπως το σκόρδο, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή την ξηροστομία μετά τον ύπνο.

Συνήθως είναι εύκολο να θεραπεύσετε αυτόν τον τύπο δυσοσμία του στόματος με το βούρτσισμα και το νήμα των δοντιών σας και ξεπλένοντας το στόμα σας με στοματικό διάλυμα.

Προειδοποιήστε ότι τροφές με έντονη οσμή όπως το σκόρδο μπορούν να επηρεάσουν την αναπνοή σας για έως και τρεις ημέρες, ενώ περνούν από το πεπτικό σας σύστημα. 

Η συνεχιζόμενη κακή αναπνοή μπορεί να οφείλεται σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις:

Ανθυγιεινές συνήθειες

Η καλή οδοντική υγιεινή είναι το πρώτο βήμα προς την δροσερή αναπνοή. Εάν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας και δεν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, τα σωματίδια τροφής κολλάνε ανάμεσα στα δόντια σας και αρχίζουν να φθείρονται.

Αυτό δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τα δύσοσμα βακτήρια να ευδοκιμήσουν στα δόντια, τη γλώσσα και τα ούλα σας. 

Το κάπνισμα και το μάσημα καπνού προκαλούν επίσης κακή αναπνοή, λερώνουν τα δόντια σας και ερεθίζουν τα ούλα σας. 

Οι δίαιτες ασιτίας είναι ένας άλλος ένοχος όταν πρόκειται για την κακοσμία του στόματος. Όταν το σώμα σας αρχίζει να διασπά το λίπος, απελευθερώνει μια δυσάρεστη οσμή που μπορεί να προκαλέσει δύσοσμη αναπνοή. 

Ξερό στόμα

Η ξηροστομία είναι υπεύθυνη για την πρωινή αναπνοή, ειδικά αν κοιμάστε με το στόμα ανοιχτό.

Το σάλιο είναι απαραίτητο για να διατηρείται το στόμα υγρό, να εξουδετερώνει τα οξέα από την πλάκα και να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στο στόμα. Ενώ κοιμάστε, η παραγωγή σάλιου επιβραδύνεται και αυτοί οι παράγοντες κακής αναπνοής συσσωρεύονται.  

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά ή τα αντιισταμινικά, μπορεί επίσης να προκαλέσουν ξηροστομία. Άλλα προκαλούν χημικές αντιδράσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κακοσμία.

Τα προβλήματα των σιελογόνων αδένων μπορεί επίσης να προκαλέσουν ξηροστομία. Το σύνδρομο Sjögren είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που οδηγεί σε ξηροστομία μαζί με μυϊκό πόνο, ξηροδερμία και ξηροφθαλμία.

Ασθένεια

Πολυάριθμες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν κακοσμία. Αυτά περιλαμβάνουν:

Διαβήτης

Ο διαβήτης δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο ουλίτιδας που προκαλεί κακοσμία. Με τη σειρά της, η ασθένεια των ούλων μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα και να επιδεινώσει τον διαβήτη.

Ο διαβήτης δεν είναι το μόνο πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα ούλα. Μάθετε τα  πάντα για την ασθένεια των ούλων  και την ουλίτιδα, εάν θέλετε να αποφύγετε αυτήν την μη αναστρέψιμη κατάσταση.  

Χρόνια παλινδρόμηση οξέος

Αυτή η πεπτική διαταραχή αναγκάζει το οξύ ή υγρό του στομάχου με δυσάρεστη οσμή να διαρρεύσει πίσω στον οισοφάγο σας. Από εκεί, η μυρωδιά φιλτράρεται από το στόμα σας.  

Πνευμονία ή βρογχίτιδα

Αυτές οι πνευμονικές παθήσεις προκύπτουν από βακτήρια ή ιούς που δημιουργούν πύον και φλέγματα στους αερόσακους των πνευμόνων σας. Όταν βήχετε αυτό το δύσοσμο πύον, κολλάει στο εσωτερικό του στόματός σας, προκαλώντας κακή αναπνοή.

Μερικοί Καρκίνοι

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κακοσμία του στόματος μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο του στοματοφάρυγγα. Άλλα συμπτώματα αυτής της ταλαιπωρίας περιλαμβάνουν:

  • στοματικές πληγές που δεν επουλώνονται
  • δυσκολία στην κατάποση
  • πόνος στο στόμα
  • ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • ένα εξόγκωμα στο λαιμό σου 

Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επισκεφθείτε επειγόντως το γιατρό σας. Μπορούν να συνταγογραφήσουν χειρουργική επέμβαση ή θεραπεία για να σταματήσει αυτός ο καρκίνος. 

Ασθένειες του ήπατος ή των νεφρών

Τα προβλήματα με το συκώτι ή τα νεφρά διαταράσσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απομακρύνει τις τοξίνες, ειδικά το θείο. Αυτές οι παρατεταμένες ξένες ουσίες μπορεί να προκαλέσουν δυσοσμία του στόματος που δεν υποχωρεί με το τακτικό βούρτσισμα.

Χρειάζεστε επείγουσα ιατρική παρέμβαση για να αντιμετωπίσετε την αιτία αυτού του είδους κακοσμίας, γνωστής ως fetor hepaticus.

Πέτρες αμυγδαλών

Οι αμυγδαλές πέτρες είναι εναποθέσεις ασβεστίου που σχηματίζονται ανάμεσα στις αμυγδαλές κρύπτες (πτυχές). Αυτές οι μικρές, σκληρυμένες πέτρες μπορούν να αποτελέσουν έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων και να προκαλέσουν κακοσμία.

Μπορείτε να προλάβετε και να ανακουφίσετε τις πέτρες στις αμυγδαλές κάνοντας γαργάρες με ζεστό αλατόνερο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πέτρες στις αμυγδαλές αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αμυγδαλίτιδας. Η θεραπεία αυτής της λοίμωξης θα ανακουφίσει επίσης το πρόβλημα. 

Πώς να απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή

Μια αυστηρή ρουτίνα για την υγεία των δοντιών είναι η καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία για την κακή αναπνοή. Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με καλής ποιότητας φθοριούχο οδοντόκρεμα.

Το νήμα είναι απαραίτητο για την αφαίρεση των σωματιδίων τροφής ανάμεσα στα δόντια σας. Φροντίστε να βουρτσίζετε και τη γλώσσα σας.

Το ξέπλυμα του στόματός σας με ένα αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα χωρίς οινόπνευμα θα βοηθήσει στον περιορισμό της ανάπτυξης βακτηρίων που προκαλούν οσμή. 

Αγοράστε μια νέα οδοντόβουρτσα τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες ή μόλις οι τρίχες γίνουν κακοσχηματισμένες και αναποτελεσματικές. 

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε την κακή αναπνοή

Πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας κάθε έξι μήνες για έλεγχο και καθαρισμό ρουτίνας. Όχι μόνο αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την κακοσμία του στόματος, αλλά θα επιτρέψει επίσης στον οδοντίατρό σας να εντοπίσει τυχόν προβληματικές περιοχές πριν γίνουν σοβαρά ζητήματα. 

Είναι καλύτερο να επισκεφτείτε το γιατρό σας σχετικά με θεραπείες για την κακή αναπνοή που οφείλονται σε ασθένεια ή χρόνιες παθήσεις. Ο οδοντίατρός σας θα σας παραπέμψει σε ειδικό γιατρό εάν δεν μπορεί να σας βοηθήσει με την κατάλληλη θεραπεία.

Εάν αναπτύξετε ουλίτιδα, μπορεί να χρειαστείτε επείγουσα χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη μη αναστρέψιμων βλαβών.

Αντιμετωπίστε την αιτία, όχι τα συμπτώματα

Οι τσίχλες και οι μέντα χωρίς ζάχαρη μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε την κακή αναπνοή, αλλά δεν θα σας βοηθήσουν να την ξεφορτωθείτε οριστικά. 

Πρέπει να θεραπεύσετε την υποκείμενη αιτία εάν θέλετε μόνιμη ανακούφιση. Σε πολλές περιπτώσεις, η πειθαρχημένη στοματική υγιεινή είναι το μόνο που χρειάζεστε για να διώξετε την κακή αναπνοή.

Άλλες φορές, μπορεί να χρειαστείτε δραστική ιατρική παρέμβαση για να αποτρέψετε συνεχή κακή υγεία. Ο μόνος τρόπος για να μάθετε είναι να μιλήσετε με έναν οδοντίατρο για τις ανησυχίες σας.

Λάβετε τη βοήθεια που χρειάζεστε

Ο οδοντίατρός σας είναι η πρώτη σας άμυνα ενάντια σε πιο σοβαρές ασθένειες και μόνιμες βλάβες και ο γιατρός σας θα μπορούσε επίσης να παρέχει χρήσιμες συμβουλές.

Μην ντρέπεστε να μιλήσετε στον οδοντίατρό σας για το πώς να απαλλαγείτε από την κακοσμία του στόματος. Μάλλον έχουν δει χειρότερες περιπτώσεις στο παρελθόν. 

Από NEWSROOM

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WordPress Ειδοποίηση Cookie από το Real Cookie Banner
Verified by MonsterInsights